Det barske liv på heden
Beskrivelse
Med et besøg på heden kan man arbejde med dansk, historie, billedkunst eller natur/teknologi. Danske sange og digte, hedebøndernes liv og levned, den danske guldalder, landskabsdannelsen, fredninger (benyttelse-beskyttelse), biodiversitet eller heden som biotop kan undersøges nærmere. Naturfagligt kan der laves simple analyser af planteliv og de særlige jordbundsforhold, ligesom det er oplagt at berøre istidens betydning for landskabsdannelsen.
Det er oplagt at besøge Randbøl Hede, men andre hedeområder kan også anvendes. Forløbet skræddersyes til elevernes niveau og forkundskaber.
Forberedelse
Eleverne kan have glæde af at kende en smule til udvalgte hedeplanter før forløbet, f.eks. hedelyng, revling og tyttebær. Det er også oplagt at have arbejdet med istidens indvirkning på landskabet - se eksempelvis de små film om Danmark og istiderne og om smeltevandssletter.
Efterbehandling
Hvis eleverne har arbejdet med jordprofil, kan de lave en jordprofil hjemme på skolen og sammenligne den med hedens profil. Find mere inspiration til at arbejde med muldbund og morbund (beskrevet på udskolingsniveau).
Formål
Eleverne kan sætte heden ind i et fagligt perspektiv historisk, kulturelt, naturfagligt og/eller samfundsfagligt og anvende fagbegreber til at formidle om heden.
Praktisk information
Se flere detaljer
Det er oplagt at besøge Randbøl Hede (f.eks. med udgangspunkt i Naturrum Kirstinelyst), men andre hedeområder kan også anvendes.
Se flere detaljer
Forløbet er egnet i sommerperioden, dvs. maj-september.
Se flere detaljer
Varighed afhænger af valgte aktiviteter, idet forløbet skræddersys til den enkelte klasse.