RåbOp! Klimarebel
Beskrivelse
I undervisningsforløbet "RåbOp! KLimarebel" arbejder eleverne ud fra den viden og de holdninger om klima og klimaforandringer, som de bringer med sig fra deres hverdagsliv og undervisningen hjemme på skolen. Gennem nogle simple øvelser, får eleverne drøftet og udfordret dette, og vi introducerer begrebet ”factfulness”, for at eleverne har et godt grundlag for at forholde sig til og vurdere effekten af forskellige klimaindsatser.
Herefter spiller eleverne kortspillet KlimaCool, der giver viden om hverdagsaktiviteters CO2-udledning og skaber grundlag for en vurdering af hvilke adfærdsændringer, der vil kunne gøre mest gavn for klimaet. I Økolariets klimaudstilling "Vi klarede den! Velkommen til år 2100" ser de ét tænkt scenarie over, hvordan klimakrisen kan håndteres, og her er målet at eleverne taler med hinanden om, hvorvidt det er ”en god” måde, ”den rigtige” måde, om det rummer gode eller dårlige elementer eller bare er helt forkert eller urealistisk. For hvad skal vi egentlig gøre ved klimakrisen nu? Hvad tænker de? Og hvordan får vi så dette sat i gang?
Efter en spisepause går eleverne i gang med at designe aktivistiske kampagneplakater. I denne proces forholder eleverne sig til hvorfor, hvordan, hvornår og af hvem der skal laves forandringer.
Efter arbejdet med fremstilling af plakaterne, går eleverne fra Økolariet klar til at kræve handling fra de rette personer – som måske både er politikere, andre voksne og dem selv.
Forløbet er gratis for institutioner og skolegrupper fra Vejle Kommune.
Aktiviteter
Forløbet består af:
- Intro og aktiviteter v. Økolariets underviser
- Besøg i klimaudstillingen
- Spisepause
- Klimaaktivisme
Forberedelse
Vi forventer...
Økolariet forventer, at lærere og undervisere, der ledsager en klasse/gruppe, deltager aktivt under opholdet og tager ansvaret for klassens/gruppens færdsel og adfærd under besøget.
Efterbehandling
Undervisningsforløbet i Økolariet kan stå alene, men vi anbefaler, at det tænkes ind i et længerevarende emneforløb om klimaforandringer, produktion, forbrug, naturgrundlag og menneskers forvaltning af naturen lokalt og globalt eller i et af de fællesfaglige undervisningsforløb fx ”Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget” eller ”Den enkeltes og samfundets udledning af stoffer”.
Formål
Forløbet træner elevernes evne til at...
- Diskutere handlemuligheder for udvikling af et bæredygtigt samfund
- Beskrive løsningsforslag i forhold til klimaændringer og global opvarmning
- Vurdere interessemodsætninger og løsningsmuligheder ved udnyttelse af naturgrundlaget
- Kommunikere naturfaglig viden og pointer på en måde, der passer til den udvalgte målgruppe
- og de sætter deres viden om aktuelle klimaproblematikker, klimateorier og klimamodeller i spil.
Med andre ord ligger målene med undervisningen overvejende inden for perspektiverings- og kommunikationskompetence-områderne, hvor eleverne forbinder naturfaglig og faktabaseret viden med de aktuelle samfundsmæssige problemstillinger på klimaområdet.
Praktisk information
Se flere detaljer
Gratis for institutioner og skolegrupper fra Vejle Kommune
Dette undervisningsforløb kan gennemføres for én klasse ad gangen (dvs. max. 30 elever).