Grundskole

Hvis du strejker, bliver du fyret!

Billede

Beskrivelse

Hvilken betydning havde bomuldsspinderierne for industrialiseringen af Vejle? Hvordan var arbejdsforholdene dengang? Og hvad har det betydet for det samfund Danmark er i dag, at de ansatte krævede bedre rettigheder?  

I dette forløb, om arbejdsforhold og arbejderkamp under industrialiseringen i perioden 1890-1950, vækkes historierne om industrialiseringen i Vejle til live gennem museets genstande, dilemmaspil, sanseoplevelser og spændende fortællinger.  

Med udgangspunkt i Spinderihallerne fortælles historien om industrialiseringen og Vejles udvikling fra en søvnig provinsby, til en af Danmarks driftigste industribyer. Den industrielle revolution blev afgørende for, hvordan vores arbejdsliv, samfund og forbrug ser ud i dag.  

Aktiviteter

I starten af forløbet kommer eleverne med på en rejse i Spinderihallernes autentiske ramme, hvor de gennem sanselig fortælling oplever rummet i både fortid og nutid, og får et indblik i arbejdernes hverdag og arbejdsvilkår.   

 

Efterfølgende arbejder eleverne i grupper inde i industrialiseringsudstillingen ‘På arbejde’. Her tilegner eleverne selv viden om arbejdsvilkår, kampe og organisering i fagforeninger ved at være aktivt undersøgende i udstillingen.  

 

Afslutningsvis får eleverne gennem dilemmaspil at mærke på egen krop, hvilke problematikker kampen om bedre arbejdsvilkår omhandlede. Dilemmaspillet tager udgangspunkt i en konkret historisk begivenhed, som fandt sted her i Vejle i 1895. Eleverne oplever begivenheden igennem flere perspektiver, hvor de bl.a. identificerer sig med industrialiseringens arbejdere, og forstår hvilke problematikker de dengang stod overfor, og hvordan de handlede derpå.  Herigennem får eleverne indsigt i, hvordan industrialiseringen og arbejdernes kamp fik betydning for det samfund, som Danmark er i dag.  

Forberedelse

Lærermaterialet kan downloades, og bruges som forberedelse til undervisningsforløbet.  



 

Formål

Fag og fælles mål

Fag: Historie

Kompetenceområde:

Det lokale, nationale og globale.

 

Færdigheds- og vidensmål:

  • Eleverne kan forklare industrialiseringen i sammenhængen med konkrete begivenheder lokalt, nationalt og globalt, samt dens betydning og effekt på hverdagsliv og byudvikling.  
  • Eleverne tilegner sig viden om arbejdsvilkår, kampe og organisering i fagforeninger gennem selv at være aktivt undersøgende i udstillingen. Eleverne undersøger bl.a. arbejdsvilkårene blandt datidens jævnaldrende ved at afprøve en arbejdsopgave på egen krop. Gennem denne opgave kan eleverne identificere sig med industrialiseringens arbejdere, særligt børn og unge, og de problemstillinger, som de stod overfor dengang. Koblingen mellem dengang og nu muliggør en refleksion over brobygningen mellem fortid og nutid, og udvikler historisk empati.  
  • Eleverne oplever en konkret lokal begivenhed igennem flere perspektiver, hvor de gennem dilemmaspil bl.a. identificerer sig med industrialiseringens arbejdere, og forstår hvilke problematikker de dengang stod overfor, og hvordan de handlede derpå. 

Praktisk information

Sted
Kulturmuseet
Spinderigade 11
7100 Vejle
Forløbstype
Forløb med formidler
Målgruppe
7. klasse
8. klasse
9. klasse
10. klasse
Børn og unge med særlige behov
Fag
Historie
Samfundsfag
Pris
680 kr. pr. forløb
Momsfrit
Antal
30
Periode
Hele året
Varighed
1.5 time
Emneområde
Bæredygtighed, klima og verdensmål
Kulturhistorie og tro
Teknologiforståelse
Faciliteter
Mulighed for at spise medbragt mad
Mulighed for toiletbesøg
Handicapvenlige forhold

Tilmelding

680 kr. pr. forløb
Momsfrit

Husk at tilmelding skal ske SENEST 14 dage i forvejen: